Vad är SEO och hur påverkar det ditt webbdesign

SEO är ett begrepp som ofta används inom webbdesign och marknadsföring. Det står för Search Engine Optimization, och det handlar om att göra så att ditt innehåll syns högre upp i sökmotorer. Detta kan göras på flera olika sätt, allt från hur du väljer att strukturera och länka till sidor på din hemsida, till vilka nyckelord du väljer att använda i ditt innehåll.

Det finns många olika aspekter av SEO, och det kan vara svårt att veta exakt vad man ska göra för att förbättra sin ranking i sökmotorerna. Därför är det oftast bäst att lita på en professionell som kan analysera din hemsida och ge dig riktlinjer för hur du kan förbättra den. En bra webbdesigner bör ha kunskap om grunderna i SEO, och kunna integrera dem i ditt webbdesign på ett smidigt och effektivt sätt.

Vad är SEO och hur påverkar det ditt webbdesign?

SEO är ett samlingsbegrepp för olika tekniker och strategier som används för att göra en webbplats sökbar och därmed mer synlig i sökmotorer. De flesta människor använder idag sökmotorer som Google, Yahoo! eller Bing när de ska hitta information på nätet. Om du vill att ditt företags webbplats ska komma upp i träfflistan när potentiella kunder gör en relevant sökning, behöver du arbeta med SEO.

Det finns två huvudsakliga delar av SEO: on page och off page. On page innebär allt som har att göra med hur din webbsida är byggd, t ex titlar, metataggar, innehåll och länkar. Off page handlar istället om allting utanför din webbsida som kan påverka den, till exempel länkar från andra sidor (backlinks).

En bra struktur på din webbplats är A och O för god SEO. Detta innebär inte bara en logisk menynavigering utan även riktiga rubriker med H1-taggar (om du jobbar i HTML) eller stora feta textstycken (typsnittstorleken h1). En viktig aspekt av onpage-optimering är ordvalet – använd relevanta keywords i dina rubriker och textblock så att det blir lite ”natuligt” snarare än tvingande.
Ladda ner gratis guiden: Så Optimerar du Webbplatsen för Google

Hur använder man SEO i webbdesign?

SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del av webbdesign. Det handlar om att göra din webbplats mer lättillgänglig för sökmotorer och därmed få den att rankas högre i resultatlistan. Detta innebär i sin tur att fler människor kommer att se och besöka din webbplats.

Det finns olika tekniker som du kan använda dig av för att optimera din webbplats för SEO. En viktig aspekt är innehållet på sidorna – det ska vara unikt och intressant, samtidigt som det använder relevanta sökord. Något annat du ska tänka på är hur sidorna byggs upp – de ska vara lätta att navigera och ha en logisk struktur. Laddningstiden på sidorna är också avgörande, både för användarna och sökmotorerna – de vill inte vistas på en långsam webbplats.

Om du tar reda på vilka saker som är viktiga från ett SEO-perspektiv (och det finns massor av resurser online som kan hjälpa dig med detta) och integrerar dem i ditt webbdesign från början, kommer detta varje framgangsrika strategi för din online-närvaro!

Vilka faktorer påverkar rankingen högt i sökmotorer?

Faktorer som påverkar rankingen högt i sökmotorer är många och varierande. En av de viktigaste är hur relevant innehållet på din webbplats är för användarens sökord. Sökmotorer vill ge användarna det mest relevanta innehållet för deras sökningar, och om ditt innehåll matchar vad användare letar efter, kommer du att rankas högre i resultaten. Andra faktorer som kan påverka din ranking inkluderar länkar från andra webbplatser till din (ju fler länkar, desto högre rankning), sociala signaler (antal gillningar, delningar och kommentarer) samt recensioner och anmärkningar. Dessutom brukar unika och intressanta innehåll uppmuntra besökare att spendera mer tid på en webbplats, vilket positivt kan påverka rankingen.

Så optimerar du innehållet för bättre sökresultat

Att optimera sitt innehåll för bättre sökresultat är något som alla webbplatsägare och bloggare vill göra. Det finns olika strategier man kan använda sig av för att åstadkomma detta, men här listar vi tre tips på hur du snabbt och enkelt kan optimera ditt innehåll.

Först och främst, se till att ditt innehåll är unikt. Googles algorithm gillar inte kopierat eller duplicerat innehåll, så om du vill rankas högt i deras sökmotor måste du ha unikt material. Ett annat tips är att använda relevanta och populära nyckelord i din text, utan att skriva onaturligt eller tvingande. Att vara naturlig i sin språkanvändning är mycket viktigare than att skriva ”trubbig” text med mycket keywords i sig. Sist men inte minst – se till att ladda upp regelbundet med nytt material på din site eller blogg! Googles algoritmer favoriserar aktiva webbplatser framför passiva, vilket betyder mer trafik och fler potentiella kunder/läsare för dig.

Tips på hur du skapar en användarvänlig hemsida som rankas högt

En hemsida som är användarvänlig och rankas högt i sökmotorerna kräver lite arbete. Här är några tips på hur du skapar en sådan hemsida:

-Skapa innehåll som är unikt och intressant. Innehållet bör vara relevant för dina besökare och vara skrivet på ett enkelt och lättförståeligt sätt.
-Använd motsvarande sökord (keywords) i titeln på din webbsida, i metataggar och i innehållet. Detta gör att dina sidor rankas högre när personer söker efter de orden på internet.
-Gör din webbsida lättnavigerad med en logisk struktur. Ligg ganska högt upp på startsidan med den information som är mest relevant för dina besökare, t ex produkter eller tjänster du erbjuder.
-Fatta bra titlar och underrubriker som beskriver det du vill förmedla med texten under dem. Dessa fungerar ofta som ”sammandrag” av innehållet och kan locka till sig fler läsare.
-Bilder, grafik och video gör din hemsida mer intressant att titta på, men se till att använda dem sparsamt – för mycket av det ”snabba” kan ge en trist upplevelse för besökaren.

Kategorier: