Receptet på en bra videoannons som går viralt (och som säljer!)

Det finns några saker som alla bra videoannonser har gemensamt och följer man dessa riktlinjer är det mycket större chans att man lyckas skapa en videoannons som går viralt och som faktiskt säljer.

Först och främst är det viktigt att ha en tydlig målsättning med videon. Vad vill du uppnå med den? Ska den informera, underhålla eller kanske rent av vara provocerande? När du vet vad du vill uppnå blir det lättare att styra innehållet i rätt riktning.

Sedan är det important att titta på vem din målgrupp är och anpassa innehåll och budskap efter dem. En annons som tilltalar unga vuxna kommer inte nödvändigvis att fungera lika bra för barn eller pensionärer. Se till att anpassa språket och humoren i videon så den passar just din målgrupp.

En av de absolut viktigaste ingredienserna i en framgangsrik videoannons är en stark historia eller berättelse. Om ditt budskap inte berör tittaren på något emotionellt plan kommer det vara svårt att engagera sig i annonsen – no matter how snygg productionen är. Försök hitta ett sätt att knyta an till tittarens livsrealitet genom historien i videon, på så vis kan man ofta lyckas bryta igenom bruset online.

Last but not least – se till att ha en call to action i slutet av filmen! Det spelar ingen roll hur fantastisk annonsen är om den inte leder till nytta för företaget (eller organisationen). Slutscenerna skall handla om hur tittaren/potentiella kunderna kan ta steget frin being a viewer to actually using your product or service – whether that’s signing up for a newsletter, visiting your website or making a purchase.

Gör en video som berättar en berörande eller rolig historia

Det finns otaliga historier som är berörande eller roliga – oavsett om det handlar om något allvarligt eller inte. Ett av de bästa sätten att fånga uppmärksamhet för dessa berättelser är genom video. Genom att använda rörliga bilder och ljud kan man på ett mycket effektivt sätt skapa en film som fångar tittarens uppmärksamhet och kanske till och med få dem att gråta eller skratta.

Det finns ingen magisk formel för hur man gör en bra video, men det finns vissa tips du kan följa: se till att ha en bra story, använd högkvalitativa bilder och ljud, och se till att redigera din video på ett professionellt sätt. Om du inte vet hur man gör detta, finns det många tutorials på internet som kan hjälpa dig. Det viktigaste är dock att du har en bra historia att berätta – resten kommer sedan på plats av sig själv!

Fokusera på kvalitet och inte kvantitet – gör få men bra videoannonser

Fokusera på kvalitet och inte kvantitet – gör få men bra videoannonser. Att producera en video är ett tidskrävande och resursintensivt projekt, så det är viktigt att du vet vad du vill uppnå med din video innan du börjar. Fundera ut hur många olika budskap du har som behöver förmedlas i din video, och se till att alla dessa budskap blir klara genom att skapa en storyboard eller skriva ett manus. Därefter kan du börja planera inspelningarna, antingen genom att hyra in professionella filmare eller göra allt själv med hjälp av mobiltelefon och enkla redigeringsprogram. När det kommer till postproduktionen är det ofta bra att anlita någon som har mer erfarenhet av detta om du inte själv känner dig bekväm med programvaror som Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro X. De flesta videosajter som YouTube och Vimeo accepterar olika filformat, men det finns ingen garanti för hur ljud- och bildkvalitén blir när videon publiceras online – testa dina instruktioner före publicering för att vara säker!

Var unik och originell i din approach

Det finns inget fel med att vara som alla andra, men det är också värt att försöka vara unik och originell. Detta gäller särskilt när man försöker lösa ett problem eller uppnå något mål. Att titta på saker från en annan vinkel kan ofta leda till bättre resultat. Det är dock inte alltid enkelt att tänka utanför boxen, och ibland kan det krävas hjälp från andra. Detta är inte detsamma som att ge upp; istället handlar det om att erkänna när man behöver hjälp och ta emot den.

Se till att ditt budskap når ut till rätt målgrupp

När det gäller marknadsföring är det viktigt att du når ut till rätt målgrupp. Det finns ingen mening med att slösa tid och pengar på reklam som inte kommer att nå den grupp av människor som du vill att den ska nå. Detta innebär dock inte att all reklam behöver vara riktad till en mycket specifik målgrupp, men det är viktigt att ha en bra idé om vem du försöker nå.

Analysera och testa dina videoannonser för att se vad som fungerar bäst

Analysera och testa dina videoannonser för att se vad som fungerar bäst. Se till att du har en bra mix av olika typer av videoannonser, såsom produktinformation, kundrecensioner och tester, reklamfilmer och instruktionsvideos. Testa olika längder på dina videos, såväl som olika platseringar (på startsidan eller inne i appen). Kolla även hur människor reagerar på olika call-to-action i dina videos.

Kategorier: