Influencer marketing – allt du behöver veta om den snabbast växande trenden inom marknading just nu

Influencer marketing är en snabbt växande trend inom marknadsföring just nu. Det handlar om att använda personer som har ett stort online-följe för att nå ut till en målgrupp. Influencers kan vara bloggare, youtubers, instagrammare eller andra personer som har ett starkt engagemang och ett stort digitalt följe. Genom att samarbeta med dessa personer kan man nå ut till många potentiella kunder på ett effektivt sätt. Influencer marketing är inte bara effektivt, det är också relativt billigt jämfört med andra former av marknadsföring. Dessutom skapar det ofta ett positivare intryck hos mottagaren, eftersom influencern ofta verkar mer trovärdig och authentic än traditionella reklambudskap.

Vad är influencer marketing?

Influencer marketing är ett marknadsföringssätt som involverar samarbete med personer som har stor påverkan på sociala medier. Dessa personer, kallade influencers, använder sina följare och nätverk för att skapa reklam och engagemang kring ett varumärke eller en produkt. Influencer marketing kan genomföras genom olika typer av innehåll, inklusive blogginlägg, videoklipp, bilder och social media-inlägg. För att lyckas måste influencern ha trovärdighet hos sina följare och vara relevant för det område som marknadsförs.

Varför är det så effektivt?

Det är svårt att säga exakt varför det är så effektivt, men det finns en rad olika teorier. En av de mest uppenbara anledningarna är att det ger ett mycket mer realistiskt intryck – man ser verkligen hur personerna rör sig och kan följa med i handlingen på ett mycket bättre sätt. Dessutom tar det mindre tid och ansträngning att titta på TV-spel än traditionella filmer, vilket gör det till ett perfekt alternativ för de som inte har mycket tid att spendera på film.

Vilka typer av influencers finns det?

På sociala medier finns det olika typer av influencers. Vissa bloggar om smink och mode, andra om träning och hälsa. Det finns även de som bloggar om mat och recept eller skriver recensioner på restauranger och hotell. Influencers kan även vara kända personer från tv, film eller musikbranschen. De flesta influencers har en egen niche där de fokuserar på att ge sina följare tips och råd inom detta område.

Hur väljer man rätt influencer för sin verksamhet?

Det finns många olika sätt att välja rätt influencer för sin verksamhet. Det är viktigt att tänka på vilken typ av målgrupp man vill nå och sedan hitta en influencer som passar den gruppen. Man kan till exempel titta på hur många följare personen har, men det är inte alltid en bra indiciering på hur mycket engagemang personen har med sina följare. Detta gör det svårt att bara använda ett KPI-mått (Key Performance Indicator) när man ska välja rätt influencer, utan man bör också ta hänsyn till andra faktorer som hur aktiv influencern är i sociala medier och om hennes/hans innehåll passar in i den egna verksamhetens kommunikationsstrategi.

Influencer marketing – de bästa kampanjerna

Influencer marketing är ett effektivt sätt att nå ut till en målgrupp. Med hjälp av influencers får man tillgång till en publik som annars kanske inte skulle ha varit intresserad av det man vill marknadsföra. Dessutom har influencers ofta en lojal och engagerad följarskara, vilket gör att de flesta kampanjer som genomförs med deras hjälp är mycket framgångsrika.

Det finns dock några saker du bör tänka på om du vill genomföra en framgångsrik influencer marketing-kampanj:
1) Välja rätt influencer – det är viktigt att välja en person som har samma målgrupp som det man vill nå ut till, och som dessutom verkar trovärdig och har ett gott rykte.
2) Ge den valda influencern frihet – ge dem frihet att göra sin egna tolkning och anpassning av materialet, så länge de behandlar ditt budskap porslin handen. En onormal vision kan ibland vara mer minnesv ard än 100% precision.
3) M eta information – se till att all relevant information (tex webbadresser, hashtags etc.) finns med i alla inl aggen, sã att intresserade lãsare snabbt kan ta sig vidare för mer information.

Kategorier: