Enkel guide till Google Analytics för webben

Google Analytics är ett gratisanalyssystem som du kan använda för att spåra hur användare navigerar på din hemsida. Systemet gör det möjligt för dig att se vilka sidor som besöks mest, hur länge användare stannar på en sida, och mycket mer. Genom att analysera denna data kan du sedan göra justeringar till din webbplats för att förbättra användarupplevelsen.

Varför du behöver Google Analytics för din webbplats

Google Analytics är ett gratis och enkelt att använda verktyg som hjälper dig att analysera din webbplats traffic. Det ger insikter om hur besökare interagerar med din webbplats, vilka sidor de tittar på, hur länge de stannar på varje sida, och mycket mer. Detta informationen hjälper dig att förstå vad som fungerar bra på din webbplats och vad du kan göra för att förbättra den. Google Analytics är det perfekta verktyget för nybörjare till avancerade användare eftersom det är enkelt att installera och använda.

Hur Google Analytics fungerar

Google Analytics är ett gratis och enkelt att använda webbanalysverktyg som gör det möjligt för alla att spåra, analysera och rapportera sina egna data. Det finns ingen kodning eller installation krävs – du bara behöver skapa ett Google Analytics-konto, lägga till några rader av kod på din webbplats eller app och du är redo att gå!

När dina besökare interagerar med din webbplats eller app, skickar Google Analytics information om deras aktivitet (som vilka sidor de besöker och hur länge de stannar på varje sida) till Google-servrar. Detta informationen samlas in i olika ”rapporter” som hjälper dig att svara på frågor som: Hur många användare har min webbplats? Varifrån kommer min trafik? Hur mycket tid spenderna min användare på min webbplats?

Oavsett om du driver en liten blogg eller en stor multi-nationell organisation, kan Google Analytics vara för dig. Det finns inget minimum antal träffar per dag required– all you need is a website or app and you can get started today!

Vad du kan lära dig med Google Analytics

Google Analytics är ett gratis tjänst från Google som ger dig detaljerad information om trafiken på din webbplats. Analytics gör det möjligt att spåra hur användare kommer till din webbplats, vad de gör när de är där och hur länge de stannar. Informationen du får från Analytics kan hjälpa dig att fatta bättre beslut om innehåll, marknadsföring och design på din webbplats.

4.Hur du använderGoogle Analytics på din webbplats

Sedan Google Analytics lanserades för allmänheten 2005 har det blivit ett av de mest använda verktygen för att analysera trafik på webbplatser. För de flesta är det en mycket nyttig och kraftfullt verktyg som gör det möjligt att se hur användare interagerar med en webbplats, vilka sidor som är populärast och mycket annat. Det finns dock några saker du bör tänka på om du vill använda Google Analytics på din egen webbplats.

Först och främst, för att installera Google Analytics behöver du ett giltigt Google-konto. Om du inte redan har ett kan du registrera dig gratis på deras hemsida. När du har loggat in klickar du bara på knappen ”Skapa nytt konto” under ”Administratörsinställningar”. Detta tar dig till en skattning där du anger information om din webbplats (adress, bransch etc.). Naturligtvis behöver du också ladda ner och installera programvaran från Googles hemsida innan du kan börja använda den.

Nu när installationen är klar är det dags att börja analysera data! I huvudmenyn finns olika alternativ för olika aspekter av analysen; exempelvis traffik, plats, handhavande, mobila enheter etc. Genom att välja olika filter i menyn kan man strama in analysen ytterligare; t ex genom tid (veckovis/daglig), land/region, city/metro area etcetera. Praktiskt taget all information man kan titta på i sin webanalys är hittad via dessa två menyer; Huvudmenyn och Filteralternativen.”

Vanliga frågor om Google Analytics

Det finns en uppsjö av frågor som man kan ha kring Google Analytics, och det är inte alltid lätt att veta vilka som är de vanligaste. Därför har vi listat några av de mest frekvent förekommande frågorna här:

Vad är Google Analytics? – Google Analytics är ett gratis webbanalysverktyg som ger dig insikter om hur användare hittar och använder din webbplats. Verktyget samlar in data om dina besökares beteende och gör det sedan tillgängligt i olika rapporter. På så sätt kan du se hur dina sidor presterar och vad du kan göra för att förbättra användarupplevelsen på din webbplats.

Hur fungerar Google Analytics? – När du har skapat ett konto i Google Analytics får du tillgång till en unik Tracking-ID. Denna ID placerar du sedan i koden på alla sidor på din webbplats som du vill spåra (oftast i header-filen). När dina användare surfar runt på din webbplats skickas information om deras aktiviteter (sidvisningar, tidslängd, geografisk plats etc.) till Googles servrar via tracking-ID:n. Dessa data analyseras sedan av verktyget och presenteras i olika rapporter så att du kan ta del av dem.

Kategorier: