7 tips för bättre bilder till dina profiler

De flesta av oss äger en smartphone med bra kamera idag, så det är inte svårt att ta snygga bilder. Här är 7 tips för hur du kan ta bättre bilder till dina sociala media profiler:

1. Titta på objektet du vill fotografera genom linsen på din kamera (inte bara genom skärmen) och zooma in eller ut tills du har ett perfekt framfokus.
2. Försök hitta ett ställe med naturlig belysning, gärna från solen, så att dina bilder blir ljusa och levande.
3. Ställ dig inte alltför nära objektet – det ser ofta mer imponerande ut på bild om man tar ett steg tillbaka och zoomar in istället.
4. Prova olika vinklar – experimentera tills du hittar den perfekta vyn som visar objektet från sin allra bästa sida.
5. Använd grid-funktionen i din kameras inställningar för att hjälpa dig placera horisontlinjen rakt (vilket ger ett professionellare intryck).
6. Luta dig inte mot varken vita eller svarta ytor – det blir ofta reflektioner i linsen som sedan syns på dina bilder (och det ser inte estetiskt pleasing ut).
7. Ha alltid en redigering-app som VSCOcam installerad på din telefon, så att du kan justera småsaker som belysning och kontrast innan du delar dina masterpieces online!

Se till att du har en bra kamera

Det finns ingen exakt sida av en bra kamera, utan det beror på vad för slags fotografering man är intresserad av. De flesta kameror på marknaden idag är mycket bra och ger dig möjlighet att ta högkvalitativa bilder. Dock kan det vara lite knepigt att veta vilken kamera som passar just dina behov. Här nedan listas tre punkter du bör tänka på när du ska köpa en ny kamera:

-Användningsområde: Fundera på hur ofta och till vilket syfte du vill använda din kamera. Om du planerar att fotografera mycket i olika miljöer, med olika ljusförhållanden och motiv, kan det vara smart att investera i en mer avancerad modell som har flera olika inställningar och funktioner. Detta gör dock oftast kameran dyrare. Om du bara planerar att använda den ibland eller för vardagliga motiv rekommenderas en mindre och enklare modell, då de ofta räcker gott och väl till för de allra vanligaste situationerna -och är billigare!
– Bildkvalité: Kameramarknaden idag erbjuder fantastisk bildkvalité, men givetvis finns det stora skillnader mellan olika märken och modeller. Numera tar de allra flesta mobiltelefoner mycket bra bilder, så om du redan har en helt ok mobiltelefon med bra camera-app så finns det ingen direkt anledning att byta ut den mot en dedikerad systemkamera (som ofta även är betydligt dyrare). Pausa ditt inköp om du planerar att uppgradera din telefon inom ett par månader -dess camera-app brukar bli betydligt bättre från generation till generation!
– Pris: Det finns massor av bra systemkameramodeller på marknaden från alla möjliga leverantörer -och givetvis inom alla prisklasser! Titta runt lite innan du handlar sista produkten -och jämför gärna recensioner online från andra användare (exempelvis hos Amazon eller andra stora butiker). Detta kan ge dig inspiration inför ditt val -och spara dig massor av onödig tid & energi!

Lär dig några grundläggande fotograferingstekniker

Det finns många olika fotograferingstekniker och det kan vara svårt att veta vilka som är grundläggande. Här är några tips:

Lär dig hur du använder din kameras inställningar. Läs bruksanvisningen eller ta en fotografierkurs så att du vet hur du ställer in ljusstyrka, exponering och andra viktiga inställningar. Experimentera med olika inställningar för att se vilken effekt de har på dina bilder.

Ljuset är A och O i fotografering, så lär dig hur du använder det till din fördel. Titta på hur solen faller på olika objekt under olika tider på dagen, och experimentera med olika blixtinställningar för att skapa intressanta effekter.

Försök hitta unika vinklar när du tar dina bilder. Fotografera från sidan, nedifrån eller uppifrån – allt som ger dina bilder en annorlunda dimension. Prova också att zooma in eller ut så att objekten i bilden ser annorlunda ut (och experimentera gärna med macro-fotografering om du har en kamera som har den funktionen).

Leta efter detaljer och intressanta vinklar

Många människor gillar att fota och det är intressant att titta på bilder som andra har tagit. När man tittar på ett foto är det ofta detaljerna som gör bilden intressant och unik. Det kan vara en fin blomma, ett roligt ansikte eller något annat som fångar ens intresse.

För den som tar bilden är det ofta svårt att se de små detaljerna, men om man letar efter dem kan man hitta nya och intressanta vinklar på saker. Man kan till exempel ta en bild av en person från olika vinklar och se hur personens ansikte ser ut i olika situationer.

Spela med ljuset

Spela med ljuset. Ljuset är det viktigaste elementet i fotografi, och det finns olika typer av ljus som kan användas för att skapa olika effekter. Man kan till exempel använda solljus, konstljus eller blixtljus. Solljus ger en varm känsla till bilden, medan konstljus ger en mer dramatisk effekt. Blixtljus ger ofta bilderna en starkare kontrast och gör dem mer levande.

Försök att ta flera bilder på olika sätt

Försök att ta flera bilder på olika sätt. Det är alltid bra att ha flera alternativ när det gäller bilder. Kanske vill du ta en bild med en vacker solnedgång i bakgrunden, men det finns också möjlighet att fota motljus eller med blixt. Prova dig fram och se vilket resultat som passar just ditt motiv och användningsområde bäst. Flera olika perspektiv ger också mer variation och intresse till dina bilder. Så fotografera gärna från olika håll, liggande, stående eller sittande.

Kategorier: